Spaghetti alla carbonara z pieczarkami

Like this at Facebook!

spagetti2

To danie należy do długiej listy moich ulubionych, bardzo pożywne i sycące. Stanowi miłą odmianę po makaronach podawanych z wszelkiego rodzaju sosami pomidorowymi. Ser parmezan u nas dosyć drogi możemy zastąpić innym twardym serem np.bursztynem. Polecam:)
 
 Porcja dla 4 osób

spagetti4

Składniki

  • paczka makaronu spaghetti
  • 30 dkg.pieczarek pokrojonych w grubsze plasterki
  • 2 sparzone jajka
  • 1 śmietana kremówka
  • 5-10 dkg startego parmezanu
  • 10 dkg dobrego wędzonego boczku
  • cebulka pokrojona w piórka
  •  2  zmiażdżone ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Sposób wykonania

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie
  2. Boczek pokrojony w plasterki topimy na patelni  aż będzie chrupiący, dodajemy cebulkę, czosnek i wszystko krótko dusimy
  3. Jajka  ubijamy trzepaczką dodajemy śmietanę i  ser, wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem
  4. Odcedzamy makaron i szybkim ruchem łączymy  z resztą składników, dodajemy oregano. Od razu podajemy. Smacznego!!!

Ponieważ w tym daniu są surowe jajka, dzieci, osoby w ciąży, w podeszłym wieku  powinny z niego zrezygnować.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: