Delikatne ciato z owocami leśnymi

Smaczne bardzo lekkie ciasto, dzisiaj z owocami leśnymi, ale smakuje także z przesmażonymi jabłkami . Dzięki mące ziemniaczanej utrzymuje dłużej świeżość. Łatwe do przygotowania.
Polecam:)

ucierana naaucierane2

Składniki

  • 20 dkg.owoców leśnych poziomki, borówki z wyjątkiem malin
  • 5 jaj
  • 1 szklanka przesianej mąki tortowej
  • 1/2  szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1  niepełna szklanka cukru
  •  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  •  kostka roztopionego i ostudzonego masła

Sposób wykonania

  1. Ubijamy białka na najniższych obrotach, kiedy urosną dodajemy cukier i stopniowo żółtka, jeszcze chwilę ubijamy do momentu aż masa stanie się gęsta i puszysta.
  2. Dodajemy przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia. Mieszamy krótko tylko do połączenia składników. Na koniec wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło.
  3. Mniejszą połowę masy wylewamy na blaszkę  wyłożoną papierem do  pieczenia i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni. Kiedy ciasto lekko się zetnie i zarumieni po ok.10 min, blaszkę wyciągamy z piekarnika wysypujemy owoce następnie wylewamy resztę masy i od razu wsadzamy do piekarnika.
  4. Pieczemy ok.30-40 min, w moim piekarniku 30 min. Można  posypać cukrem pudrem. Piekłam na blaszce o wym.23x33cm.

Warto pamiętać, by przy ubijaniu białek miseczka i widełki od miksera były bezwzględnie suche, a do białek nie dostała się nawet odrobina żółtka. Smacznego!!!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: