Ciasto drożdżowe z truskawkami

Like this at Facebook!
 Drożdżowe od zawsze towarzyszyło mojej rodzinie, wcześniej  latach 80-tych nauczyła mnie piec to ciasto mama, pamiętam że wtedy nie dodawała jeszcze tłuszczu.Dzisiaj nie wyobrażam sobie kuchni bez drożdżowego.
Zimą zawsze mam w zamrażarce mrożone owoce, w piwnicy słoiczki z musem jabłkowym, a na półce kakao więc przygotowanie pysznego podwieczorku to kwestia godziny.Truskawki na zdjęciu były mrożone.
 
drożżę truskawa

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 5dkg drożdży
  • szklanka letniego mleka
  • 500-600g przesianej maki pszennej
  • 100g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do letniego (nie gorącego) mleka. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
  2. Do rozczynu dodać jajko, żółtka utarte z cukrem, resztę cukru, mąkę, roztopione i ostudzone masło.
  3. Energicznie wyrabiać ciasto.
  4. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miseczki przykryć płócienną ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  5. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć  na blaszkę o wym.23x33cm. położyć przekrojone na pół truskawki brzuszkami do ciasta.Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni, w moim piekarniku piekę ok.30 min.Smacznego!!!
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: